Daca doriti sa revedeti

11 January, 2009

Doua abordari diametral opuse asupra a doua insticte primare: dragostea si frica. Ambele studiate in detaliu, fiecare folosindu-se la maxim de instrumente aferente genului: lacrimi, turbare, emotie, dans, erotism, grohaituri, sange. Ca intr-un ring de box, dragostea intr-un colt, frica in celalalt, cele doua filme vin si pocnesc publicul in moalele capului. Pentru ca nici unul nu are cea mai mica intentie de inteligenta. Sunt doua performante cinematografice in care privitorul este un cobai al reactiilor firesti: compasiune si teama.

Quarantine cu un abuz monstruos de elemente horror m-a tinut tintuit ca intr-un carusel subred. Seven Pounds cu aceasta calitate de a fi cu usurinta previzibil si suprasaturat in clisee gretoase a fost o plimbare romantica cu barca in Herastrau pe o ploaie torentiala de vara. Doua calatorii de care puteam sa ma dispensez fara sa clipesc.

Continui. Ambele filme au in comun mediocritatea self-sufficient a unui scenarist care „da lovitura” cu o idee pe care o impopotoneaza cu brizbrizuri nule ca aport calitativ. Nu depasesc ca si concept ideile unui oracol lacrimogen (SP) respectiv a unui licean teribilist in cautare de afirmare in curtea scolii(Q). Licean cu o definitiva corijenta pe vara la logica si psihologie. Nu intru in detalii, pentru ca sunt al naibii de nesimnificative, si va promit ca le veti fi vazut deja in prea multe alte scene audio-vizuale din jur. Pornind de la Surprize-surprize si terminand cu razboiul din Irak, Golf si Stirile de la ora 5. Chiar asa, cele 2 scremeri cinematografice sunt biete repuneri in scena a emotiilor pe care ni le fura zilnic televizorul. Fie ca este empatia supta cu siringa la Din dragoste sau Iarta-ma, fie groaza inspirata de calupurile No comment ale CNN din Fasia Gaza colt cu Ierihon.

Si poate daca nu s-ar fi brodit amandoua in acelasi week-end as fi reusit sa tac. Dar coincidentele trebuiesc semnalate.
Ochi pentru ochi, zic.

Advertisements

One Response to “Daca doriti sa revedeti”

  1. Acelasi' Says:

    Quarantine e slab, lasa-i pe americani in pace si uita-te la Rec-ul european, e bestial, ti se scoala parul in cap.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: