Dan Puric si Noi

6 March, 2008

  • “Actor, regizor, om de teatru…”

Ne-am intalnit la el Acasa – intr-o sala de repetitii din subsolul TNB. Un mediu subversiv propice actului creator intr-o forma hibrida. Teatrul prinde contur si mesaj prin semne. Dan Puric “spune” prin gesturi. De la soapte la hohote de ras, de la aluzii fine la strigate dramatice, toate miscarile sunt minutios orchestrate pana la detaliu. Atat interpretii cat si Dirijorul insista sa ne educe sa vedem dincolo de detaliile de fatada. Pentru ca ei vorbesc despre “Noi”, asa cum suntem, de la suprafata pana in intimitate.

  • “…un marturisitor”

Dan Puric vorbeste si prin cuvant. Un cuvant sincer, nefabricat, izvorat dintr-o curatenie sora cu copilaria. Discursurile sale sunt des tangente la Esential. Uneori ti se pare ca l-ai mai auzit rostind ceva asemanator, dar el nu face decat sa imprumute crampeie de Adevar pentru a-si demonstra credinta cu o precizie aproape stiintifica.
Dan Puric se inalta pe mostenirea unor recunoscuti ganditori din sfera patriotismului crestin. Radacinile lui adanc ancorate in Neam se intersecteaza cu numele lui Iorga, Nae Ionescu, Parintele Cleopa, Mircea Vulcanescu, Petre Tutea. Raportarile lui la suita contemporana de elita culturala sunt aproape nule. Acest rezultat ii reconfirma unicitatea in peisajul actual, cel putin la nivel de idee si discurs. Puric este un veritabil si eficient continuator al lui Tutea. Legatura dintre cei doi nu este una de tipul maestru-ucenic (vezi relatia Noica – Liiceanu/Plesu). Cei doi se regasesc atemporal la nivel de concept pe taramul Adevarului.

Cu toate ca este angrenat intr-o Romanie mult prea actuala, Puric isi transmite mesajul prin mijloace mult mai discrete decat par la prima vedere. Prelegerile lui au aer de predici iar emisiunile TV pe care (pe buna dreptate!) le monopolizeaza sunt cotate ca favorite dinainte de genericul final. Dan Puric este, in istoria Romaniei “europene”, cavalerul Cuvantului mai presus de vorbe.

Iar daca istoria ne mai suporta suficient, ma vad peste, sa zicem 23 de ani, amintind cu mandrie ziua cand l-am intalnit personal pe Dan Puric.

Avea doar 49 de ani …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: