Tag 5

4 September, 2007

Dupa o dimineata prelungita coboram in deja familiarul Unterbahn si luam 3ul pana la Appelhofplatz. De aici sunt 10 minute de mers pana la Dom. Vremea e nehotarata. In Domplatte e vant si deja ploua. Ne adapostim chipurile, in Dom. E la fel de colosal si pe dinauntru. Imens. Pe margine, impartite sunt niste separeuri in care catolicii si-au ingropat bishopii. Placutele cu inscriptii in latina incearca sa ne spuna anul mortii (MDXL) si cateva cuvinte de preamarire despre fiecare episcop in parte. Cateva altare auxiliare cu banci de rugaciune completeaza marginile interioare. In centru e altarul principal. Sus de tot avem o orga asa cum se poarta in orice catedrala care se respecta. Dupa un ocol intreg si cateva poze turistice parasim colosul.

Afara ii gasim pe oamenii de tinichea si pe un stranepot de-al lui Bob Marley cu chitara. Intre timp iese si soarele. Trecem si prin Vistieria Domului pe care o vizitam romaneste (am avut pe cineva). Obiecte de aur atent lucrate, sabii si teci incrustate cu diamante, carti vechi si coroane ticsite cu pietre pretioase.

Ploua. Pana ajungem la Rin reiese soarele. Un domn cu fizicul lui Ghandi face jogging. Pe pod trec in permanenta trenuri din si inspre Gara Principala. Fiecare petic de pamant e exploatat estetic: pomi, foisoare, parculete, statui, arcade cu flori. Ne asezam la masa unui restaurant italienesc pentru o cafea simandicoasa. N-as sti sa spun ce zi e.

Strazile sunt acum mici si inguste, acum largi si aglomerate. Deloc plictisitoare. Fiecare iti ofera alta primire. Fiecare coltisor te imbie la o mica odihna in atentia pentru detalii.

Seara inseamna galagie si fum in Flannegan´s – un bar irlandez din centru. Inspre casa dardai cu geaca pe mine. Atmosfera de iarna uscata. Un decembrie romanesc de export.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: