Ziua a Doispea

9 January, 2007

Azi? Ce zi e azi ? Ah, cum naibii? … a doispea zi…

Azi : nimic interesant, pana la emisiunea “Intre bine si rau” de pe TVR. Despre scoaterea icoanelor din scoli. Invitati din ambele tabere, pro si contra (icoanelor).
In tabara PRO dintre cei pe care i-am recunoscut : Dan Puric, H-R. Patapievici, un preotel prin public, Monica Tatoiu (nu stiu de ce!?) si altii.
In tabara CONTRA nume mai putin sonore : Domnul Moise (intiatorul, sau macar liderul proiectului de lege), un alt domn, si un Domnisor scriitor genul citit si inteligent caruia imi scapa numele + rezervã de lux, in tribune, un Florin Iaru foarte agitat si gesticulant.
Moderator : Liviu Mihaiu.
Obiectiv vorbind, toate punctele de vedere ale celor contra erau sustinute de o atitudine plata, rece si implacabila. La modul atoatestiutoare, inchisa discutiilor. Exagerat liberalã.
De cealalta parte (in frunte cu Dan Puric) era o abordardare impregnata de substanta, niste raspunsuri care nu puneau punctul final al adevarului absolut. Pe care, subiectiv de data asta, nu cred ca-l avea nimeni de acolo!
Tabara mea era cea a religiosilor. A indoctrinantilor. De ce ? Pentru ca e tabara de bun simt. Nimic mai mult. Nu sunt de acord cu indoctrinarea de nici o natura. Nici macar cea religioasa. Cu atat mai mult cea religioasa. Religia nu e ceva impus. E ceva descoperit. Divinitatea nu se arata fortat. Se reveleazã, asa cum exista ea in inima/ mintea/ sufletul/ spiritul fiecaruia.
Reprezentantul iconoclastilor venea si sustinea un punct de vedere stupid! Fetita lui, vezi doamne, la cei 15 anisori ai ei, atee convinsa, in deplinatatea revelatiei adevarului absolut, capatat prin meditatie si introspectie metafizica, era influentata in decizia caii sale spre necredinta taman de catre prezenta icoanei pe peretele clasei.
Nu stiu ce fel de copil (om?) este acea fetita. Dar la 15 ani, nu cred ca a ajuns singura la alegerea de a fi ateu. Nici stiu ce copil are la 15 ani puterea de discernamant pe care o are un om matur spiritual. Sunt de acord ca, precum copiii doctorilor sau avocatilor, care isi aleg meseria influentati de catre parinti, majoritatea dintre noi, la varste fragede imbratisam cultura religioasa pe care o vedem la cei apropiati : parinti, rude. In timp, insa, adolescent – viitor tanar, capeti o libertate care te duce pe adevaratul drum. Ghidat de propriile alegeri sub umbrela libertatii de decizie.
Revenind. O icoana in clasele primare nu are cum sa faca rau nimanui. Pentru un copil ateu ea isi pierde simbolismul. Devine doar o poza intr-o rama. Asa cum pentru mine un Buddha sculptat nu este decat o statueta ca oricare alta. (imi cer scuze mii(lioane)lor de asiatici care citesc aceste randuri!). Toata adevarata ei esenta este redusa la zero, atat in fata unui pseudo-crestin (asa cum cred eu ca sunt copiii la varste fragede) cat si in fata unor atei, sau sa zicem, inca nehotarati.
Asa ca toata tevatura asta este o falsa problema. Din care au de pierdut doar cei care isi doresc icoanele in clase. Cealalta tabara nu are nimic de castigat. Poate decat satisfactia lui “Las’ ca vedeti voi, fir’ati ai dracului(!?) cu religia voastra!!”. Care, invariabil, in ochii mei coboara natura umana intr-un derizoriu jenant.

Badea nu a fost interesant azi. Ba chiar m-a speriat. Mi s-a parut ca e in goana dupa audienta. De parca Voiculescu i-a ordonat sa-l faca pe mouseu’n’patru ca sa-i creasca audienta. Ceea ce a si facut. Dar nu stiu daca i-a crescut ceva. Sper sa-si revina.

Bubele mi s-au mai uscat. Nu am uitat de ce suntem aici, nu? Vremea e placuta afara. Cel putin asa se vede de pe balcon . Daca as iesi nici n-as sti ce sa imbrac. Cred ca s-a schimbat si clima intre timp. Mai e temperat-continentala ? Asa cum am invatat-o eu in liceu ?
Sa-mi pun reminder maine sa intru pe inmh.ro!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: